Klussen

Centrale verwarming: welke verwarmingsketel kiezen?

posted by Mirthe 28 december 2016 0 comments

Bijna drie vierden van de energiekosten van een gemiddeld gezin gaan naar het verwarmen van de woning. Daarom kan het kiezen voor een energiezuinige installatie je factuur grondig beïnvloeden. Het plaatsen van centrale verwarming begint met een verwarmingsketel.

Soorten verwarmingsketels

We geven een overzicht van de meest gebruikte ketels voor een verwarmingsinstallatie. Welke type je kiest hangt af van het gewenste comfort, de beschikbare plaats, het aantal gezinsleden en de kostprijs.

1.Hoogrendementsketels
Deze werken op aardgas of mazout (stookolie) en hebben en hoger rendendement in vergelijking met de conventionele gasketel. Je kan deze verwarmingsketels herkennen aan het HR+ label voor aargasketels of Optimaz-label voor stookolieketens. Een groot voordeel van een hogerendementsketel is dat deze pas in werking treden zodra er effectief vraag naar warmte is. Op die manier moet het water dus niet op een constante temperatuur gehouden worden.

2.Condensatieketels
De condensatieketel werkt evenees op aardgas of stookolie. In tegenstelling tot hoogrendementsketels zet de condensatieketel de waterdamp van de verbrandingsgassen om in warmte. Door deze warterecuperatie heb je minder brandstoffen nodig en zal je factuur tot 11% lager liggen.

3.Verwarmingsketel in combinatie met warmtepomp
Deze milieuvriendelijke soort verwarmingsketel haalt het grootste deel van de energie uit de nabije omgeving. Dankzij de zon zit er overal in het mileu warmte opgeslagen, zelfs in de winter. Het is die warmte die gebruikt wordt om de woning te verwarmen. Reken hiervoor op 50% minder stookkosten voor een doorsnee woning.

4.Zonneboiler
Een zonneboiler bestaat uit collectoren die op het dak of in de tuin geplaatst worden. Deze collectoren kunnen zowel op een plat als een hellend dak gemonteerd worden. De collectoren bevatten water, die door de zonnestralen opgewarmd kunnen worden. Zonneboilers kunnen ook in combinatie met centrale verwarming gebruikt worden om op een goedkope en mileuvriendelijke manier warm water te krijgen. Het warme water dat verkregen wordt door middel van een zonneboiler, kan gebruikt worden voor huishoudelijke taken, douchen en baden alsook voor de centrale verwarming.

centrale-verwarming

Brandstof

Een centrale verwarming kan werken op verschillende brandstoffen die u zelf kan kiezen. Een centrale verwarming werkt in België het vaakst op aardgas of mazout (stookolie). Een groot voordeel van aardgas ten opzichte van stookolie is dat je het nergens hoeft te stockeren.

Daarnaast kan er ook voor elektriciteit gekozen worden om de centrale verwarming op te doen werken. De laatste jaren is elektriciteit echter fors in prijs gestegen, waardoor er tegenwoordig vooral voor hernieuwbare energie zoals zonnepanelen of warmtepompen gekozen wordt.

Door de alsmaar stijgende gasprijzen, is biobrandstof erg in trek. Denk hierbij aan centrale verwarming via pellets wat wordt gezien als dé verwarming van de toekomst.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment